Hasopor skumglas logotyp black

Hasopor är flexleverantör – stabiliserar elnätet och får betalt

I Hammar, strax söder om Askersund, tillverkar marknadsledande Hasopor skumglas, ett cirkulärt och hållbart lättfyllnadsmaterial för bygg- och infrastrukturmarknaden. Med ugnar som når temperaturer uppåt 1 000 grader är de en elintensiv verksamhet som såg stor potential att agera på flexibilitetsmarknaden. Idag är de ett av flera företag som tagit klivet ut på Svenska kraftnäts stödtjänstmarknad och bidrar till ett mer stabilt elsystem genom att styra sin elanvändning.

Så blev Hasopor en del av flexmarknaden
Daniel Ellison är vd på Hasopor – ett elintensivt företag som numera är flexleverantör genom Bixia. Att vara flexleverantör innebär att företaget drar ner eller ökar sitt effektuttag under kortare stunder för att upprätthålla balansen i elnätet. I den här filmen berättar Daniel hur Hasopor agerar och vad som krävs för att bli en flexleverantör.

För att vårt elnät ska fungera behöver vi balans i systemet. Det innebär att det måste tillföras lika mycket el som det förbrukas – hela tiden, dygnet runt. Men det blir svårare i takt med att de förnybara energikällorna, som vi inte kan styra lika lätt över, ökar. Svenska kraftnät som ansvarar för balansen i Sveriges elnät har därför utvecklat en stödtjänstmarknad med flextjänster och flexleverantörer – en marknad där elkunder är med och stöttar genom sin flexibla elförbrukning.

Hasopor får betalt för att vara flexibel

En förutsättning för att bli flexleverantör är att verksamheten kan ställa ut sin effekt, genom att snabbt öka eller minska sitt effektuttag, under korta stunder – utan att vara beroende av den just då. Sedan hösten 2023 är skumglastillverkaren Hasopor flexleverantör via Bixia. Det innebär att de står redo att dra ner sin produktion när det behövs. Och precis som övriga flexleverantörer får de betalt, oavsett om de behöver agera eller inte.

Såg sin potential och marknadens stora möjligheter

Allt började egentligen när Daniel Ellison, vd på Hasopor, kom över en artikel om flexibilitetsmarknaden. Som långvarig kund hos Bixia kontaktade han Magnus Höglund, kundansvarig på Bixia, och tillsammans diskuterade de företagets potential på flexmarknaden. Därefter stod det klart – Hasopor skulle satsa på att bli flexleverantör.

Den 18 november 2022 fick Hasopor besök av Bixia och systemleverantören Sympower som gjorde en utvärdering för att se om företaget kunde bli en del av flexmarknaden, även kallad stödtjänstmarknaden. Under besöket konstaterades det att Hasopor har stor potential att tjäna pengar som flexleverantör och att riskerna är låga. Två veckor senare signerades avtalet som intygar att Bixia fick i uppdrag att sköta handeln med FCR-D på flexmarknaden.

I augusti 2023 fick Hasopor sitt sista godkännande av Svenska kraftnät för att bli flexleverantör och sedan dess står de redo att vara flexibel med sin elanvändning för att bidra till ett stabilt elnät.

Tar ansvar – ställer ut 2 megawatt till svenska kraftnät

Efter att ha testat flextjänster i många vändor vet Daniel Ellison att Hasopors produktionsapparat är extremt lämpad för flexmarknaden, men han vet också att de måste testa sig fram för att lyckas på bästa sätt.

– Vi har valt att börja med att ställa ut ungefär 2 av våra 3,2 megawatt till Svenska kraftnät för att se hur det här funkar. Sedan kanske vi kan ställa ut ännu mer effekt, eller så ser vi att vår produktion drabbas mer än vi förutsett, och då kanske vi ställer ut mindre, förklarar han.

Självklart blir Hasopors arbete på flexibilitetsmarknaden en extra inkomstkälla, men det var inte därför skumglastillverkaren bestämde sig för att kliva in på marknaden.

– Både företag och privatpersoner är beroende av en infrastruktur som stöttar elnätet i alla lägen. Det är så vi kan säkerställa en fungerande elleverans till ett så lågt och stabilt pris som möjligt och vi är oerhört stolta över få vara med och ta ansvar för för ett hållbart elsystem, säger Daniel Ellison.

Restprodukter blir til hållbart skumglas

Hasopors skumglas är ett innovativt och hållbart lättfyllnadsmaterial som används för både små och stora bygg- och anläggningsprojekt och tillverkas av en restprodukt från Svensk glasåtervinning. Produktionen sker i ugnar om 20 meter och temperaturer uppåt 1 000 grader, vilket kräver mycket energi. Daniel Ellison berättar hur produktionen funkar.

– Restprodukten, alltså glaskrosset, maler vi ner till ett pulver. Sedan tillsätter vi en aktivator – ett slags bakpulver som heter kiselkarbid – och så bakar vi skumglaskakorna i stora ugnar. Skumglaskakorna fraktioneras naturligt ner när det svalnar till en 10-60mm fraktion som marknaden efterfrågar.

Nyfiken på om detta kan vara något för ditt industriföretag? Här hittar du artikeln om Hasopor som referens hos Bixia med användbara länkar och information om hur du blir flexleverantör

6. december 2023