Hållbar utveckling med Hasopor skumglas

Skumglas driver hållbar utveckling i svensk infrastruktur- och byggmarknad

I Hammar, granne med Sveriges centrum för glasåtervinning, förvandlar Hasopor oanvändbara glasrester till ett byggmaterial med unika egenskaper. Med fossilfri el och en liten mängd kiselkarbid skapas ett poröst och extremt lätt material med fantastiska egenskaper: skumglas.

Från återvunnen glasflaska till framtidens byggmaterial

– Vi tar något som annars skulle hamna på deponi och förädlar det till en produkt medmycket lång livslängd och stor samhällsnytta, säger Daniel Ellison, vd för Hasopor.

Materialets låga vikt och höga tryckhållfasthet gör det särskilt lämpligt som fyllnadsmaterial i områden med mjuka jordarter – som lera i Västsverige, Mälardalen och längs Norrlandskusten.

När E6:an återställdes efter jordskredet vid Stenungsund användes mer än 40 000 kubikmeter skumglas, vilket gjorde att vägen kunde öppnas flera månader tidigare än planerat.

– Att vi kunde leverera så stora volymer snabbt och under mycket begränsad tid var avgörande, säger Ellison.

Ett hållbart företag

Hasopor grundades 2007 och blev 2019 en del av finska Foamit Group. Idag har företaget 25 anställda i Sverige och levererar skumglas till såväl offentliga som privata aktörer.

– Vi började som ett entreprenörsdrivet bolag. Nu har vi stabiliserat verksamheten, ökat lönsamheten och expanderat produktionen, berättar Ellison.

Genom processförbättringar, energibesparingar, förbättrad kvalitetskontroll och en förbättrad arbetsmiljö har Hasopor både sänkt kostnader och nått flera ISO-certifieringar.

– För oss handlar det inte bara om siffror – utan om att ta ansvar och bygga ett hållbart och framtidssäkert företag.

Cirkulärt från början

Företagets närhet till Svensk Glasåtervinning ger tillgång till glaset som inte klarar de tuffa kvalitetskraven som krävs för att bli nytt förpackningsglas eller glasull. I dag återvinns drygt 90 procent av alla glasförpackningar i Sverige. Av det som inte blir nytt glas går en stor del till skumglasproduktion.

Hasopor - återvunnen glasflaska til framtidens byggmaterial
Hasopor – återvunnen glasflaska til framtidens byggmaterial

– Vi skapar ett dubbelt kretslopp. Råmaterialet är återvunnet redan från början – och den färdiga produkten kan självklart återvinnas igen om byggnaden eller konstruktionen rivs. En av våra konkurrenter marknadsför nu sitt alternativa lättfyllnadsmaterial hårt som en cirkulär produkt genom att återvinna det och sälja det igen – och det är ju bra att man återvinner sitt eget material – men varför inte välja ett material som är cirkulärt redan från början?

Konkurrenterna behöver återvinna och återanvända sitt material mer än tre gånger innan det når samma låga koldioxidavtryck som vår produkt har direkt från fabriken, säger Ellison

Uteslutande HVO100

Miljönyttan sträcker sig även till logistiken. Leveranser sker med fordon som uteslutande drivs av förnybara bränslen som HVO100. Hasopors skumglas är väl beprövat. Mer än 2.000.000 m3 skumglas har levererats till den svenska marknaden och har använts i stora projekt som:

• Varbergstunneln

• Norrköpings Inre Hamn

• Hagastaden i Stockholm

• E20 utanför Mariestad

• Dubbelspår i Välsviken, Karlstad

– Hasopor har växlat upp

Materialet vinner också mark i mindre projekt och bland privatpersoner. Skumglas säljs numera både i konsumentsäckar och stor-säckar och används i byggnadsvård, trädgårdsprojekt, poolbyggen, som dränering och mycket annat.

– Eftersom det väger så lite är det lätt att arbeta med. Det är formbart och påverkas inte av frost eller fukt som andra fyllnadsmaterial, säger Stefan Nordahl, säljchef och en av företagets grundare.

Nordahl ser ett växande intresse från byggsektorn, särskilt i upphandlingar där hållbarhet prioriteras. Leveransförmågan är också ett viktigt argument.

– Kombinationen av miljövänlighet, tekniska fördelar och logistik gör att fler och fler inser värdet av att arbeta med skumglas, säger han.

Hasopor har siktet inställt på fortsatt tillväxt – både i Sverige och internationellt. Företaget är redan en del av ett nätverk med tillverkning även i Finland och Norge.

– Hasopor har växlat upp, och är bara i början av en lång hållbar resa, säger Daniel Ellison.

30. juni 2025